Followers

Monday, January 31, 2011

Never Ending Scams

Readers...BEWARE...If  you receive this e-mail or something similar to this, don't even bother to read it, just DELETE IT. That's what I normally do after my embarrassing experience here. I thought this scam is no longer in existence but I was wrong. I'm sure you've read in the newspapers how bank customers are cheated by these scams, ie, obediently furnish the information required. In the end, their money in the bank vanish into thin air.
Account Violated
From:
"service@maybank2u.com.my" 
Add to Contacts
To:nibsny@yahoo.com

Dear Maybank Customer,
In the last fews weeks, our Online Banking Security team has observed multiple logon attempts on your internet banking account from different blacklisted IP's.
For your safety we have decided to suspend your access. You will need to verify your identity. You will need to verify yourself by completing this process. You will also need your cellphone to complete the tac process, failure to do so may lead to you account been violated
Click Here to continue

Security Management

Remember this...No banks will ask their customers to furnish their personal details through e-mail. By the way, I'm not a Maybank customer!

Saturday, January 29, 2011

Senja Tetap Tiba

Coretan ini ditujukan khusus kepada pembaca yang inginkan kesejahteraan apabila tiba masanya mereka tidak lagi relevan kepada organisasi yang mereka telah bertungkus lumus berkhidmat dengan penuh ketaatan dan kesetian. Namun bila tiba masanya, terpaksa menghadapi alam kenyataan ketika usia sudah menjangkau waktu senja...kemungkinan besar ...Out of sight out of mind! Kepada mereka yang mempraktikkan gaya hidup 'Tiada Esok Bagi Ku'...Jangan buang masa membaca coretan ini.

Apa lagi yang saya maksudkan kalau tak pasal Pengurusan Kewangan. Ini saya ambil tawaran salah sebuah sebuah bank yang menawarkan kemudahan pinjaman kepada mereka yang berminat...

Nota: Pelaburan pokok ASB maksima ketika ini ialah 200,000 unit=RM200K.
Andaian:
  • Kadar dividen/bonus ASB 8% sepanjang tempuh 25 tahun.
  • Tiada perubahan kepada KPA sepanjang tempuh 25 tahun. 
Contoh: Pinjam RM100K untuk 25 tahun... 
                              RM100K x 25 thn x 8%/thn = RM684,850                      
Jumlah Bayaran:      RM579 x 12 bln x 25 thn = RM173,700
                                       Untung                        = RM511,150

Bayangkan sekiranya anda melabur RM200K. Di akhir 25 tahun anda mempunyaiRM1,369,700.00...Wow!

Ini yang dilakukan oleh seorang member golf saya untuk anak-anak beliau. Beliau tidaklah meminjam bank. Apa yang beliau lakukan ialah melabur RM100K untuk setiap seorang anak-anaknya dan beliau menyimpan buku tersebut. Menurut beliau, anak-anaknya terus melabur setiap bulan supaya mencecah had maksima simpanan pokok RM200K.

Anda cuba lihat B. yang membezakan menabung dengan duit sendiri dengan menabung melalui pinjaman...Sungguh jauh bezanya. 

Ada kawan mengatakan, nilai wang akan menurun dalam masa 25 tahun. Memang betul dan saya tidak sama sekali mempertikaikan. Tapi, jangan lupa, kalau anda ada RM1 juta, ianya tetap RM1 juta. Kalau dividen/bonus masih 8%, pulangannya ialah RM80K=RM6666/bulan. Tetap RM6666...Kata le apa pun. Jumlah ini melebihi pencen yang kebanyakan pesara kerajaan terima setiap bulan walaupun 25 tahun akan datang...Ini satu kenyataan!

Peluang telah digambarkan. Apa yang akan terjadi di masa hadapan hanya Allah yang mengetahui. Tapi kita dikehendaki merancang. Melaburlah mengikut kemampuan. Anda mesti ingat, bila tibanya waktu mengucap sayonara, senang-susah yang anda akan alami...tanggung sendirilah. Jangan persalahkan orang lain. Fikir-fikirkanlah.

Thursday, January 27, 2011

Semua Dah Pudar!

Setiap kali hendak mengeluar wang simpanan  ASB atau simpanan Tabung Haji, saya akan menghadapi masalah... 'Scanner' cap jari tidak sama dengan cap jari dalam kad pengenalan (KP)! Staf institusi kewangan terpaksa membuat salinan KP sebelum pengeluaran dibenarkan. Itu masih OK lagi. Ada bank tertentu mahukan pasport atau sijil lahir sebagai pengesahan.

Bagi mengatasi masalah ini, saya telah pergi ke JPN pada 20 Januari 2011 untuk membuat aduan. Mula-mula staf berkenaan mengatakan cip pada KP dah rosak. Untuk buat baru, kena caj RM10. OK, no problem. Untuk buat baru, kena ambil cap jari dengan menggunakan scanner lagi. Seperti yang dah dijangka, cap jari tak sama dengan dalam KP. Dipendekkan cerita, JPN Kubang Pasu terpaksa menghantar ke JPN Alor Setar yang akan memajukannya ke Putrajaya untuk pengesahan. Saya dimaklum, Alor Setar akan menghubungi saya dalam masa 3 minggu. ITU KATA MEREKA...betul ke? Tak apalah, janji saya boleh guna 'Dokumen Pengenalan Sementara'.

Member kata '...entah-entah engkau ni alien dari outer space agaknya'...He...He...He. Dah senja ni, cap jari pun dah naik 'pudar', ingatkan ianya hanya melibatkan rambut saja. Tapi tak apa, ini hanya satu putaran hidup dan saya bersyukur kerana dapat mengalaminya. Bukan saya seorang saja yang menghadapi masalah ini...ramai lagi. Sekurang-kurang boleh juga menceritakannya.

Sesiapa ada masalah sama seperti saya? Jika ada, dicadangkan pergi buat KP baru.

Tuesday, January 25, 2011

My Heroes

Bravo...My heroes! I'm not speaking on behalf of anybody but I'm sure Malaysians salute the guts of our naval Paskal and the chopper crew in rescuing both the ship and crew of MT Bunga Laurel. As far as I am concerned, they are the 'wira' (warriors) in the true sense of the word (nowadays sport persons are hailed as 'wira' by the nation). Of course, not forgetting all those involved in the successful implementation of Ops Fajar in preventing the ship from being hijacked by the pirates of the Indian Ocean, including those who remote-controlled the operation from Kuala Lumpur.


I'm so proud of you. Well done.

Sunday, January 23, 2011

The Passing Of An Xboss

Evening 21 January 2011...I was about to leave home for solat magrib at the surau when I received this 'forwarded' sms from a friend '...Maklumat diterima dari Mej Jen (B) Dato Malek . Brig Jen Dato  Stephen Ngiau Tai Kong passed away at Tuanku Mizan Hospital at 2.30 pm 2day. He was Tan Sri Saruji , Dato Suleiman & my FTS 7th Course mates. May his soul RIP> Panglima Tentera Udara isteri serta seluruh warga TUDM mengucapkan takziah di atas pemergian beliau.'
From left: Capt (A) Raja Mohamad, the late Maj (A) Stephen Ngiau, Maj (A) Jamaluddin, Lt Col (A) Richard Jalleh, Maj (A) Ooi Ah Bah (more photos here & here)

The late Brig Gen Stephen Ngiau RMAF (R) (Maj then) was the OC of  No 3 Squadron, RMAF Butterworth, when I reported for duty on 1 January 1978, the year when Ops Selamat Sawadee was launched. As far as I could remember, he was a 'Mini Cooper' (Alouette 111) pilot and that's the reason why I never had  an opportunity to fly with him. In fact, he was the second OC out of 6 OCs that I had served in the RMAF - 3 each from No 3 & 10 Sqns - that never flew with me (coincidentally, both of them were from No 3 Sqn).

One unforgettable trade mark of him was that he never missed combing his hair back into place once he took off his flying helmet...so impeccable and neatly groomed!  

As an OC, he never compromised his aircrew's safety. In one incident, I did not complete the task of resupply at the Klian Intan area after being shot with two rounds of M79  by the CTs. After inspecting the aircraft at Klian Intan and satisfied that there was no damage, I was tasked by BASO (Brigade Air Support Officer) stationed at Kroh,  to pick a casevac somewhere north of Kedah before RTB; the uncompleted task would be carried out the next day. Next morning, one Nuri took off to complete the resupply. When I briefed the OC of the incident and on being informed that the Nuri was flying to Klian Intan without knowing the security of the area, he immediately called Base Ops Room ordering the Nuri to return to Base. He wanted the troops on the ground to ensure the area was safe before any Nuri landed at the locations. If I remember correctly, the task was completed on the third day when the troops gave the green light that the area was safe.

My last encounter with the late Dato' was in the mid-90s when he was then the Director of Army Air Wing (Pengarah Pasukan Udara Tentera Darat).

Datin Cecilia...My condolences to you and family.

Friday, January 21, 2011

Dari Perspektif Pasukan Keselamatan

Setelah membaca keempat-empat buku ini, saya rasa tidak adil hanya membaca tulisan mereka yang 'menyerah senjata' sahaja. Petikan "@ Chin Peng" '...I make no apologies for seeking to replace such an odious system with a form of Marxist socialism' (muka surat 511). Seperti yang dicadangkan oleh seorang pembaca, saya telah membeli buku ini (gambar kanan) daripada DBP melalui pos. Sekarang dah habis pun membacanya. 


Mohd Reduan Haji Asli adalah seorang pegawai PDRM. Beliau mengulas tentang perilaku PKM (Parti Komunis Malaya) dan PKS (Parti Komunis Sarawak) ketika insurgensi dahulu (kedua-dua organisasi ini adalah entiti yang berlainan). Dan juga menghuraikan kenapa perjuangan kedua-dua parti tersebut gagal menubuhkan Democratic Republic Of Malaya dan Democratic Republic of Kalimantan Utara. Salah satu sebabnya ialah kerana Pasukan Keselamatan, ATM dan PDRM, telah berjaya memburu dan membunuh pengganas komunis serta memusnahkan simpanan makanan mereka dengan berkesannya dalam beberapa operasi yang dilancarkan, seperti Ops Selamat Sawadee dan Ops Jala Raja (di Sarawak). Pemusnahan simpanan makanan mengakibatkan mereka menghadapi kebuluran.

Sudah pasti saya turut berbangga kerana telah terlibat secara langsung sepanjang Ops Selamat Sawadee pada 1978. Petikan '....Pada tahun itu, sebanyak 33 pengganas komunis dihapuskan' (muka surat 175). Syabas kepada semua pahlawan-pahlawan yang sedia berkorban nyawa demi untuk mempertahankan kedaulatan negara ('wira' sekarang ini lebih merujuk kepada ahli sukan).

Wednesday, January 19, 2011

90Km/J Ke Sawah Padi

Saya telah menge-mel coretan ini kepada pihak PLUS. Terkejut juga bila menerima respons berikut....sungguh tak disangka konglomerat ini peka juga terhadap aduan pengguna perkhidmatan mereka...!! 

Thursday, 13 January 2011 9:10:33 
Re: 90Km/J Ke Sawah Padi
From: Customer Relationship
To: nibsny@yahoo.com
Cc: Husni Bin Mohd Yusof
Tuan,









Pihak kami dengan segala hormatnya merujuk kepada maklumbalas daripada tuan yang kami terima melalui e-mel pada 4/1/2011 berkenaan perkara di atas.

Untuk makluman tuan, pihak PLUS telahpun menjalankan siasatan dan lawatan tapak ke lokasi yang dilaporkan, didapati lokasi yang dimaksudkan terletak di dalam kawasan kerja-kerja menaiktaraf turapan jalan dari Km 40.8 hingga Km 38.6 Arah Utara. Kerja-kerja penurapan jalan tersebut telah mula dilaksanakan pada 21/9/2010 dan dijangka siap sepenuhnya pada 20/1/2011.

Untuk pengetahuan tuan, apabila adanya kerja-kerja menaiktaraf di lebuhraya maka kawasan tersebut akan digazetkan sebagai kawasan pembinaan. Sehubungan dengan itu, had laju kawasan tersebut akan dikurangkan dan papan tanda had laju sementara diletakkan bagi tujuan keselamatan. Bagi mengelakkan kekeliruan kepada pengguna lebuhraya, maka pihak PLUS telah menutup serta mengalihkan sementara papan tanda had laju yang sedia ada.

Pihak PLUS ingin memohon maaf di atas segala kesulitan yang timbul dan berharap semoga pihak tuan berpuashati dengan penjelasan yang kami telah berikan seperti di atas. Maklumbalas yang pihak tuan berikan amatlah kami hargai.

Sekian dimaklumkan, terima kasih.

Yang benar,

Jabatan Perhubungan Pelanggan dan Pemasaran
PLUS Expressways Berhad

...Sungguh jauh bezanya dengan sikap pihak berwajib tertentu yang tidak langsung prihatin terhadap aduan pelanggan walau pun aduan dibuat melalui media massa seperti ruangan Forum iniAgaknya, dalam pemikiran mereka...'asyik-asyik komplen saja...tak ada kerja lain ke. Peduli apa...tiap-tiap bulan gaji gerenti dikredit dalam akaun bank'. Memang betul tanggapan segelintir penjawat awam ini...janji gaji masuk.  


Ini gambar mutakhir yang saya 'tangkap' selepas membayar tol di Hutan Kampung menuju ke arah Bukit Kayu Hitam. Terdapat notis had laju yang baru dipacak...

Pihak berwajib tertentu...Fikir-fikirkanlah.

Monday, January 17, 2011

Nasib Situkang Tilik

"Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, berjudi, berhala, mengundi nasib adalah perbuatan keji dari amalan Syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu beroleh kejayaan."...Surah al-Maidah: ayat 90:

He...He...He. Jangan marah saya ketawa apabila membaca laporan Utusan Malaysia ini. Mana tidaknya...Kalau betul situkang tilik itu seorang yang mempunyai satu kelebihan meramal masa hadapan, bagaimana beliau gagal meramalkan yang beliau akan disamun...Mana ada logiknya! Cakaplah apa pun...zaman IT ke, abad ke 21 ke...perkhidmatan golongan profesional ini masih diperlukan oleh manusia tertentu, seperti mereka yang hendak kaya cara mudah...kaki nombor ekor.

Ini pandangan saya. Sekiranya profesional ini boleh meramal apa nombor ekor yang akan menang hadiah pertama, saya percaya beliau tidak akan beri nombor tersebut kepada orang lain...Dah lama dia jadi kaya dan tak payah bersusah menjadi penilik. Sebenarnya penilik ni pakar psikologi; mereka memahi sifat-sifat kebanyakan manusia yang mudah kalah kepada nafsu...'TAMAK'; haram/halal...dosa/pahala tidak bermakna lagi. Justeru, tidak hairanlah ramai yang membelakangkan larangan Allah Yang Maha Kuasa. 

Namun demikian, ada juga ramalan yang boleh dipakai seperti ramalan keputusan peperiksaan, kaji cuaca. Tapi, ramalan tersebut berlandaskan kepada fakta, bukannya melalui 'crystal ball'.  Geng golf saya sentiasa membuat 'forecast score' bagi setiap 'hole' kerana kami semua tahu 'kehandalan' permainan kami, sama ada 'double par/double circle' ke...'triple bogey' ke....He...He...He.

Cakap pasal 'kaki ekor' ni, kliklah untuk membaca keratan akhbar berikut...

Fikir-fikirkanlah....!

Saturday, January 15, 2011

Misi Menyelamat 'Black Hawk Down'



Masih ingat filem 'Black Hawk Down'? Filem ini mengisahkan dua buah helikopter S60 'Black Hawk' Uncle Sam telah ditembak jatuh di sekitar kawasan Bakara Market, Somalia pada 3 Oktober 1993. '...Dua buah helikopter Black Hawk yang membuat pengawasan dari udara dilaporkan ditembak jatuh di rujuk Grid 365263 dan 363265. Kumpulan bersenjata General Aideed dipercayai bertanggungjawab menembak pesawat berkenaan dengan menggunakan senjata anti pesawat udara. Sehingga jam 1630C, dilaporkan seramai 70 orang Rangers Amerika dan lima orang crew udara yang tercedera terperangkap di dua lokasi di atas'...petikan daripada buku "19 RAMD MEKANIS DI SOMALIA" oleh Syed Othman bin Syed Othman, bab 'TRAGEDI DI TIMUR PASAR BAKARA' (klik di sini) .

Selain menceritakan dengan terperinci insiden tersebut, buku ini turut menyenaraikan semua anggota 19 RAMD dan juga nombor pendaftaran kenderaan yang terlibat dalam misi menyelamat pasukan Rangers dan juga krew pesawat berkenaan.

Dalam filem tersebut, peranan anggota MALBATT tidak langsung diketengahkan. Tanpa kegigihan tentera kita, kemungkinan besar tajuk filem tu bertukar kepada 'Massacre Of Bakara'. Tapi apa nak dikatakan...Hollywood sudah pasti menonjolkan keperwiraan tentera mereka sahaja. Depalah yang paling 'terror' dalam semua operasi pada hal mereka kerap kalah dalam banyak campaign.

Akibat pertempuran yang berlaku dengan para militia, seorang anggota MALBATT terkorban, 9 tercedera, tiga buah Condor Twin GPMG dan sebuah Condor 20mm Oerlikon musnah. Pihak Rangers pula dilaporkan 12 anggotanya terkorban manakala 75 orang tercedera.

Sebagai pengiktirafan pengorban wira-wira kita, negara Malaysia telah menganugerah...
  • SERI PAHLAWAN GAGAH PERKASA (SP) - Arwah 1042754 Prebet Mat Aznan Bin Awang (dinaikkan pangkat Koperal).
  • PANGLIMA GAGAH BERANI (PGB) Kapten Mohd Halim Bin Khalid, Mejar Abd Aziz Bin Abd Latiff, Leftenan Muda Khairul Anuar Bin Abd Aziz, Leftenan Muda Muhammad Bin Aripin, Lans Koperal Mohd Sabri Bin Ahmad dan Lans Koperal Rizal Bin Ismail.
Sesiapa yang berminat untuk mengetahui pengorbanan wira-wira kita boleh membaca 3 coretan dalam blog saudara Katon Tin-Ton,  klik di sini Cerita yang sama tetapi daripada perspektif individu berlainan. Saya berhasrat untuk menceduk cerita ini untuk dimasukkan dalam buku. Tapi sebelum itu, kena minta kebenaran dulu dariapada 'azhar6429.wordpress.com', 'panggilanpertiwi.forumotion.net' dan Utusan Malaysia.

Saudara Katon Tin-Ton...Maaf kerana tidak memohon kebenaran untuk 'link'kan dengan blog anda. Walaubagaimana pun....Terima kasih.

Thursday, January 13, 2011

Sahabat Lama

11 Jan 2011...Saya terima gambar-gambar berikut dari sahabat lama, Mejar Sawaludin Bin Lamin TUDM (B). Kali terakhir saya berjumpa beliau ialah pada Januari 1982 ketika saya mengambil alih jawatan Ketua No 5 Skuadron, TUDM Labuan, daripada beliau. Saya mengenali beliau semenjak di MTD, 7 RAMD (klik di sini), mengikuti kursus penerbangan di SEA Helicopter dan di No 3 Skn. Saya ada menceritakan insiden di mana beliau telah membuat pendaratan kecemasan di Pulau Langkawi di  sini. Saya telah menghubungi beliau apabila Mej Ismail Malek TUDM (B) memberi no telefonnya. Selain bertanya khabar, saya bertanya sama ada beliau masih menyimpan gambar-gambar ketika kami mengikuti kursus penerbangan. Gambar yang dihantar oleh Mej Ismail di sini tidak memaparkan kesemua pelatih.

Hasilnya, inilah kiriman beliau...

Depan-Dari Kiri: Mendiang Kapt Thiagarajah, Kapt Nor Ibrahim, Lt M James Chong, Kapt Yassin 
Berdiri-Dari Kiri: Lt M Khalil, Pilot OfficerZulkifly, Pilot Officer Othman, Lt Affendi, Lt Sawaludin, arwah Lt Abd Jalil, Lt Ismail Malek, Lt M Darby

Berikut adalah pesawat Alouette 111 yang mengalami kerosakan enjin ketika beliau membawa Tan Sri Abdullah Salleh, KSN/Pengurusi Petronas (gambar kanan). Kapt (U) Sawaludin Lamin terpaksa mendarat di Tg Tualang, Pulau Langkawi, pada 12 Nov 1977.
Keadaan pesawat selepas pendaratan kecemasan


Ketika air pasang (Scrap Book No 3 Skn)

Petikan dari majalah 'Flight Safety' tentang insiden tersebut...

Dari 'Scrap Book' No 3 Skn

Mej Sawaludin memberitahu kesan akibat crash landing tersebut telah menjejaskan kesihatannya hanya selepas beberapa tahun, iaitu di akhir 80'an. Sekarang ini beliau mengikuti proses 'medical investigation due to suffering from post concussion syndrome due to Langkawi crash'. Sekiranya saya berpeluang pergi ke KL, saya akan cuba sedaya upaya untuk menziarahi beliau, InsyaAllah. Untuk makluman, beliau adalah adik kepada seorang penyanyi lagu-lagu asli yang terkenal di suatu ketika dulu, Shamsudin Lamin.

Kalau tak silap saya, 'senior pax' terbabit telah menghantar surat penghargaan kepada TUDM di atas profesionalisme Kapt Sawaludin mengendali pesawat tersebut. 

 Sawal....Terima kasih dan saya doa agar anda akan sembuh sepenuhnya, InsyaAllah. Kapt Rama Murthy TUDM...Terima kasih di atas kerjasama anda menghantar gambar-gambar daripada 'Scrap Book' No 3 Skn..

Tuesday, January 11, 2011

Pengalaman 7 Renjer

Saya dah ketandusan cerita! Walaupun sudah beberapa kali meminta para veteran mencoretkan pengalaman 'combat' mereka untuk dibaca oleh golongan muda, namun sambutan kurang memberangsangkan. Mungkin ada sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Tak apalah. Kepada mereka yang belum membaca coretan Mej D. Swami (B), x7 Renjer, sila baca kisah pertempuran pasukan Kompeni 'C' 7 Renjer dengan pengganas komunis di sini. Cerita mengisahkan Kompeni tersebut telah bertempur dengan segerombolan pengganas komunis. Pasukan tersebut telah berjaya membunuh Ho Pak, orang kuat Rashid Maidin dari 10 Rejimen (sini).
Saya telah memohon kebenaran Mej Swami untuk menceduk cerita-cerita dalam blog beliau untuk dijadikan bahan buku nanti. Syukur Alhamdulillah, beliau membenarkannya. Apa yang perlu saya lakukan ialah menterjemah kepada Bahasa Melayu. Sepertimana yang saya katakan, sekira dimakbulkan Allah, buku itu adalah 'KOLEKSI' pengalaman sipencerita; saya hanya mengumpulkannya sahaja.

Oh ya...Saya telah menghubungi WO 11 Abu Hassan (B), 7 Renjer, yang terlibat dalam insiden di tersebut,  mencadangkan agar beliau menceritakan apa yang terjadi sehingga beliau berjaya membunuh pengganas komunis berkenaan. Menurut beliau, peristiwa tersebut telah disiarkan dalam akhbar. Saya berharap beliau sedia menghantar keratan akhbar tersebut untuk dimuatkan dalam blog ini.

Mej Swami (B)...Terima kasih.

Sunday, January 9, 2011

Ke mana Selepas SPM?

Ha...Sekarang nak jadi 'Kaunselor Pelajar' pula. Bukannya apa, baru-baru ni berjumpa dengan seorang mantan warga Tentera Darat. Sembang punya sembang, beliau bertanya pendapat saya tentang apakah pilihan untuk melanjutkan pengajian anak perempuan beliau apabila keputusan SPM diumumkan nanti. Menurut beliau, ramalan keputusan peperiksaan anaknya oleh guru tidaklah sampai 10A; adalah 2-3 A dan yang lain-lain B.

Sebelum itu, biarlah saya 'qualify'kan diri saya sendiri...Saya bukannya tahu sangat tentang perkara ini semua tetapi pandangan ini hanya berlandaskan kepada apa yang saya perhatikan. Saya mengandaikan pelajar tersebut TIDAK...
  • berjaya memasuki Kolej Matrikulasi.
  • bercita-cita untuk menjadi seorang 'profesional' seperti doktor, peguam, ahli farmasi, doktor haiwan. 
  • mampu untuk melanjutkan pengajian di IPTS.
Apakah pandangan saya sekiranya pelajar berkenaan ditawarkan melanjutkan pelajaran di Tingkatan 6 dan mengikuti pengajian Diploma di Politeknik? Pada saya, eloklah meneruskan pengajian di politeknik. Lihat aliran carta berikut...
Sebabnya? Selepas 3 tahun, pelajar mendapat segulung 'Diploma'. Katakanlah beliau mengambil Diploma Mekatronik. Peluang mendapat perkerjaan lebih cerah kerana beliau mempunyai KEMAHIRAN. Apa  kemahiran yang ada pada pemegang Sijil STPM? Sekiranya  berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke tahap ijazah,  beliau berpeluang mendapat pengecualian Tahun Pertama...ini bermakna beliau memulakan pengajian di Tahun Kedua. Tapi, ingat, mesti dapat sekurang-kurangnya CGPA 3 untuk mendapat keistimewaan ini. Justeru, tiada sebarang 'kerugian' diantara beliau dengan rakan yang mengambil STPM, malah beliau mempunyai 2 kelayakan - Diploma & Ijazah.

Dan yang paling asas sekali...STPM adalah 'external examination'. Cikgu yang mengajar bukannya yang menentukan soalan yang akan keluar dalam peperiksaan nanti. Sebaliknya, di politeknik, sekiranya pelajar tersebut memberi fokus sepenuhnya kepada apa yang diajar oleh pensyarah, rasanya susah untuk gagal bagi melayakkan mendapat diploma itu nanti. Kalau asyik nak merempit saja...jangan buang masa, lebih baik beri tempat itu kepada mereka yang betul-betul mahu melanjutkan pengajian.

Polimas Jitra pada 8 Jan 2011 jam 0747

Jangan katakan apa yang saya tulis ini semua orang sudah sedia maklum. Ibu-bapa mengandaikan 'Kaunselor Pelajar' sudah pasti memberitahu anak-anak mereka pilihan yang ada. Betulkah andaian tersebut? Saya diberitahu oleh seorang guru satu cerita tentang seorang murid yang mendapat tawaran seperti yang dibincangkan di atas. Guru Kaunseling menasihatkan pelajar tersebut untuk belajar di Tingkatan 6. Tak sampai beberapa bulan, beliau menghadapi masalah untuk mengikuti pengajian. Nasib menyebelahinya kerana pengajian di politeknik belum bermula. Jadi, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari Tingkatan 6 dan memasuki pengajian diploma di Polimas. Apa yang merugikan ialah dari segi kewangan. Kesilapan memilih aliran ini melibatkan kos di Tingkatan 6 dan kemasukan ke politeknik. Bagi orang berada, OKlah, tapi bagi mereka yang kurang berkemampuan...bagaimana?

Ada cerita lagi. Seorang pelajar memberitahu beliau berhasrat untuk mengambil 'Aeronautical Engineering (AE)'. Memang membanggakan. Mengapa minat bidang ini? Kerana nak jadi jurutera menyenglegara kapal terbang! Terdiam saya dibuatnya. Dengan pengetahuan saya yang cetek ini, saya memberitahu beliau untuk menjadi Licensed Aircraft Maintenance Engineer (LAME) tidak perlu jurutera berijazah (degreed-engineer); AE bukannya secara automatik menjadi seorang LAME.  Akhirnya, beliau mengambil keputusan untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Civil Engineering. Diantara AE dan LAME, yang paling laris dalam pasaran ialah LAME...macam pisang goreng! Ramai LAME warga Malaysia berkhidmat di Dubai; seorang kariah surau di taman perumahan saya berkhidmat dengan SIA, Singapura.

Para Pelajar...Fikir-fikirkanlah. Nak tahu apa pula pandangan 'Consultant' serba tahu ini jalan yang terbuka untuk mereka yang kurang berminat dalam pelajaran dan apa peluang yang ada untuk mereka ini? Tanyalah...saya akan cuba menjawabnya dengan sedaya upaya, InsyaAllah. FOC...He...He...He.

Saudara Katon Tin-Ton...Terima kasih kerana sudi melayan kerenah mejar pencen yang meminta pertolongan membuat carta di atas.

Friday, January 7, 2011

Kongsi Bersama

IPTA yang mungkin (apa pun tak pasti dalam dunia ini melainkan mati) akan menerbitkan buku saya, telah meminta gambar-gambar yang terdapat dalam buku tersebut. Menurut Penerbit, gambar yang di'cuci' daripada e-mel tidak begitu jelas. Malah mereka berhasrat untuk menyimpan gambar-gambar operasi yang dilancarkan oleh Pasukan Keselamatan sebagai koleksi IPTA. Jadi, saya telah menghantar e-mel/sms kepada mereka yang terbabik memohon mereka menghantar gambar-gambar berkaitan. Ramai rakan seperjuangan yang sedia memberi kerjasama mereka.

Ketika balik ke Taping pada 1 Jan 2011, terjumpa gambar ini dalam simpanan. Lawatan ke Kem Terendak semasa mengikuti kursus YO/TSM di LATEDA pada 1969. Pada waktu itu, Kem tersebut adalah kem British Army, termasuk Royal Artillery...

Dari kiri: Kapt David Lam IG, Lt M Latif Endut, Lt M Chin Yok Choy, WO1...AIG?, Lt M Nor Ibrahim, Lt M Daud, WO 2 Ismail AIG

Kiriman Kol Zainal Piee TUDM...

Lt (U) Zainal Piee ketika Ops Selamat Sawadee - 12 Apr 1978

Kiriman Kol Mohd Amin TUDM (B)...

Kiri: Lt (U) Amin, Kapt (U) KP Sim - Ops Daoyai Musnah 11

Kiriman WO 2 Mohsain (KU)(B)...  

Ops Gubir (12 Dis 1979) - Krew: Lt (U) Bakar, Lt M (U) Rusdi, WO 2 Theseigan, Sjn Mohsain 

Dari kiri: WO 2 Theseigan, 2xART (Komando), Lt (U) Shuhaimi, Sjn Mohsain ('Cat' upgrading untuk Sjn Mohsain)

Sesiapa yang ada gambar-gambar berkenaan harap dapat menghantarkan kepada saya supaya dapat kita kongsi bersama sebelum diposkan kepada IPTA tersebut. Juga, saya berharap para veteran sudi menceritakan pengalaman mereka untuk dibaca oleh golongan remaja, seperti yang ditanya oleh saudara 'yastro...tak ada lagi ke sambungan Ops Daoyai musnah ni....ataupun saya sendiri yg terlepas pandang?' Terima kasih.

Wednesday, January 5, 2011

Syukur Alhamdulillah

"Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri (Surah Ar-Ra'd ayat 11)."

3 Jan 2011...Hari yang dinanti-nanti sepanjang 2010...Mengemaskini buku ASB! Mengikut jadual, selepas menarik troli 9 lubang dan menghadiri mesyuarat 'kitchen cabinet' di De' Kembung', pacu ke CIMB Jitra. Semasa pergi ke surau untuk solat subuh, hujan turun dengan lebatnya dan hanya berhenti pada jam lebih kurang 0715. Seperti biasa, saya pun sudah terpacak di DGCC. Hamid telah menalifon bahawa Alor Setar masih hujan dan Abang Tad pula tidak dapat main, begitu juga Cikgu. Jadi, keputasannya ialah...batalkan saja permainan hari ini.

Tak jadi masalah...Saya sebenarnya sangat teruja nak mengetahui berapa dividen/bonus yang akan dikredit dalam buku ASB.

Saya mengambil isteri untuk pergi ke Jitra. Ketika berada di CIMB, saya diberitahu terdapat sedikit masalah 'teknikal' untuk mengemaskini buku. Seorang pelanggan bank mencadangkan saya pergi ke Ibu Perjabat ASNB di Shahab Perdana kerana ianya lebih cepat. Jawabnya, pacu le pula ke Shahab Perdana (gambar).

Memang betul apa yang diberitahu. Tak sampai 5 minit, ketiga-tiga buku dikemaskinikan. Jumlah  yang tercatat, memadailah saya banyak-banyak bersyukur....Syukur Alhamdulillah! Inilah berkat beringat-ingat dahulu, bersenang-senang kemudian. 

Kepada mereka yang mempraktikkan gaya hidup 'Tiada Esok Bagiku', iaitu enjoy...enjoy...enjoy. Fikirkanlah buat sejenak apa yang anda mungkin hadapi apabila tidak lagi relevan kepada majikan dan sesiapa pun, kecuali kaum keluarga terdekat! Sekiranya menghadapi masalah kewangan ketika di usia emas nanti, tanggunglah sendiri. Jangan dipersalahkan sekiranya orang ramai 'berat tangan' untuk membantu.  

Peluang terbentang di hadapan mata. Berbagai-bagai instruments pelaburan yang risikonya sangat rendah telah diwujudkan. Mengapa tidak mengambil peluang ini? Saya hanya mampu berkongsi pengalaman saya sendiri dengan harapan ianya boleh dijadikan sebagai tauladan demi untuk masa hadapan. Itu saja nawaitu saya...Saya tak dapat walau sesen pun dari mana-mana pihak. Hanya anda sahaja yang boleh merancang masa hadapan anda sendiri...sama ada tidak dibelengu dengan masalah kewangan apabila tiba masanya untuk melambai sayonara atau sebaliknya. Apa yang diperlukan hanyalah...Perancangan Kewangan. Dan, berdoa kepada  Allah Yang Maha Esa untuk keberkatanNya...InsyaAllah selamatlah anda. 

 TEPUK DADA TANYA SELERA

Monday, January 3, 2011

Keberkesanannya 'KESBAN'

Saya tertarik dengan komen Lt Khaidir apabila ditanya oleh seorang Kolonel US Army yang juga seorang veteran Vietnam '...how on earth did Malaysia managed to defeat the communist???' dan juga respons Arunzab yang disiarkan oleh NST pada 19 Januari 2007 terhadap artikel 'New army chief studied British tactics in Malaysia'  di sini. 

Malaysia telah berjaya menangani masalah insurgensi tetapi masih ada negara yang masih bertungkus lumus cuba menamatkan peperangan yang tidak diistiharkan ini...dan tidak berjaya! Paling hampir dengan negara tercinta ini ialah Filipina. Bacalah artikel berikut masalah yang dihadapi oleh kedua-dua pihak - negara tersebut dan 'Maoist rebels'.

Saya kurang pasti sama ada Filipina pernah mencuba konsep 'KESBAN' bagi mengatasi masalah pergerakan pemisahan (MILF) dan juga ancaman komunisme. Atau adakah mereka tidak yakin dengan kaedah 'Keselamatan dan Pembangunan' ini? Memang benar situasi di sana berbeza dengan apa yang dihadapi oleh  Malaysia di suatu ketika dulu tetapi prinsipnya boleh diaplikasikan. Paling asasnya ialah melaksanakan apa yang diperkenalkan di era saya sebagai Ops Jiwa Murni...dan sudah terbukti keberkesanannya! Banyak artikel telah ditulis tentang konsep KESBAN seperti yang terdapat di sini di bawah sub-para 'The Security and Development Program (KESBAN)' (secara ringkas sahaja) dan 'The Failure Of Communist Ideology (Malaysia)' di sini.

Kita semua sudah dihadangkan dengan berbagai rencana  dalam saluran 'History' seperti 'Malayan Emergency' dan juga buku-buku oleh 'pejuang kemerdekaan'. Adakah lagi isu-isu yang masih belum terjawab? Sekiranya ada, tolong lontarkan agar boleh juga saya cuba mencungkilkan jawapannya melalui pakar-pakar di luar sana, InsyaAllah.

Saturday, January 1, 2011